Vánoční svátky jsou za námi a s nimi i gastronomické orgie. Je samozřejmě na vás, zda jste více příznivci tradičních vánočních pokrmů nebo se na svátky inspirujete v zahraničních kuchyních, případně máte nějaké své vlastní speciality. Já si myslím, že tak jako tak k českým Vánocům patří ryby a Lanýž je velkým fanouškem sladkovodních ryb. Vzhledem k tomu, že za chalupou máme rybník s malým chovem kaprů, tak si Vánoce užívám s produkty domácího výlovu. Jedno z mých nejoblíbenějších vánočních jídel je tradiční rybí polévka z kapřího masa. Každá rodina na ni má určitě svůj recept, Lanýžovi samozřejmě také, takže se tu o něj s vámi podělím.
INDEX LENOSTI: středně akční lanýž
INDEX HLADU: střední, hlad ukojím tak za 2 hodiny
Co je potřeba (pro 4 lanýže).
2 kapří hlavy
podkova kapřího masa
kapří mlíčí a jikry
2 litry vody
bobkový list
nové koření
celý pepř
máslo
celer
mrkev
petržel
velká bílá cibule
3 stroužky česneku
dvě lžíce hladké mouky
sušená majoránka
hladkolistá petrželka
sůl, pepř
Co s tím:
V první fázi si připravíme rybí vývar. Do velkého hrnce dáme kapří hlavy a maso, přidáme bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Stroužek česneku a polovinu cibule. Zalijeme vodou, přivedeme k varu, stáhneme plamen, aby se vývar spíše nevařil, ale táhl, přiklopíme a vaříme takto asi 40 minut. Vyndáme si z vývaru hlavy a maso, obereme a vykostíme. Vývar pročistíme přeceděním přes sítko a dáme si ho stranou.
V hrnci si na másle do sklovata opečeme na jemno nakrájenou polovinu cibule, pokrájené stroužky česneku a poté kořenovou zeleninu nakrájenou na julienne nebo na kostičky. Zasypeme moukou, promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a přidáme vnitřnosti, obrané maso a osolíme. Polévku necháme povařit, ochutíme majoránkou a na závěř přidáme posekanou petrželku a čerstvý mletý pepř.
Polévku můžete podávat s chlebovými krutonky či bez nich, záleží jak moc chcete, aby vás zasytila.