Treska je výborná ryba. Má netučné, pevné bílé maso, což má pro i proti – nepřiberete po něm, ale taky se vám může snadno vysušit – no prostě jako treska. Chuťově je treska ale skvělá ryba a rozhodně se hodí na všední i sváteční menu. Dá se připravit na nespočet způsobů, Lanýž si ale vybral přípravu na směsi kari a kokosového mléka a napařenou v papelotě s banánovým listem.
Pokud nemáte doma banánovník, můžete koupil banánové listy v asijských potravinách, kde je mívají mražené. Nebo je prostě vynechat, nic zásadního se nestane.
INDEX LENOSTI: středně akční lanýž
INDEX HLADU: střední, hlad ukojím za cca 40 minut.
Co je potřeba (pro 2-3 hladové lanýže)
Filety z tresky obecné, počítejte cca 150g syrové ryby na osobu.
Zázvor
Česnek
Červená kari pasta
200ml kokosového mléka
dvě lžíce rybí omáčky
palmový nebo hnědý cukr
dvě limety
kafrové / limetkové listy (koupíte v asijských potravinách, mražené)
lžíce sezamového nebo kokosového oleje
čerstvý nebo sušený koriandr
sezam a jarní cibulka za ozdobu
Jasmínová rýže jako příloha, ale dobré budou i indické naany nebo basmati rýže.
Co k tomu:
pečící papír
napařovací bambusový koš, případně hrnec a starý dobrý pařák
wok pánev
Co s tím:
Tresčí filety osušte, osolte a opepřete.
Nakrájejte si zázvor a česnek najemno. Ve wok pánvi rozpalte olej, orestujte na něm zázvor, česnek a kari pastu. Česnek by se vám neměl připálit. Po pár minutách přidejte kokosové mléko a dochuťte tak cca lžičkou cukru (pokud použijete cukr palmový, který je v hroudičkách, odlomte velikost tak poloviny lžičky). Prohřejte, aby se cukr rozpustil a vypněte sporák. Směs dochuťte rybí omáčkou a limetovou šťávou tak, aby nebyla moc sladká, ale ani moc slaná (= aby vám chutnala, preferencím se meze vlastně nekladou).
Teď přichází na scénu treska. Nachystejte si buď napařovací koš (což je teda úžasná věc, kterou doporučuje 10/10 lanýžů) nebo klasický pařák, v obou případech vyložte listem pečíčího papíru. Do archu pečícího papíru dejte bambusový list, na něj kari směs, na ni váš tresčí filet, přelijte opět kari směsí a přidejte tak jeden nebo dva limetkové listy . Pokud máte dost velký bambus list, zabalte do něj tresku jako balíček. V našem případě ho necháme jako podklad a celou rybu se směsí zabalíme do pečícího papíru tak, aby to nikde nevytékalo.
Teď už jen zbývá položit oba balíčky do pařáku a vyčkat cca 20 minut, které využijeme k přípravě rýže.
Pak už tresčí balíček vyndáme, rozbalíme a fešácky rozložíme na talíř, kde ji můžeme dozdobit čímkoliv se nám zlíbí. Nebo ji vybagrovat vidličkou rovnou z papeloty, čímž ušetříme asi tak 3 minuty v indexu hladu, nádobí a úsilí.