Telecí maso má výbornou jemnou chuť a dá se upravovat na nespočet způsobů. U nás byla telecí pečeně vždy spíše slavnostní jídlo, většinou v čase Velikonoc. Ale chutná samozřejmě i kdykoliv mimo sváteční čas a je na ní sympatické, že její příprava vyžaduje jen málo energie, takže se skvěle hodí i pro líného Lanýže.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: střední, doba přípravy cca 90 minut.
Co je potřeba (pro čtyři strávníky):
půl kila telecí pleci
čtyři stroužky česneku
menší hrst drceného rozmarýnu
sůl, pepř, trochu drceného kmínu
čtyři plátky prorostlé slaniny
máslo
domácí hovězí vývar nebo červené víno na podlévání
trochu hladké mouky na zahuštění omáčky
Co s tím:
Telecí maso opláchneme, očistíme a prošpikujeme stroužky česneku – z obou stran po mase zabodneme užší nůž a do vzniklé díry nacpeme oloupané stroužky. Celou pečeni osolíme a opepříme a po porvchu prsty vetřeme ještě větší část drceného rozmarýnu.
Předehřejte si troubu na 200 stupňů. V pekáčku (nebo hrnci, ve kterém budeme maso péct) si na sporáku rozehřejeme máslo. Pečeni si na másle ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo. Poklademe na ni plátky slaniny, zasypeme zbytkem rozmarýnu, špetkou kmínu, podlijeme vývarem nebo vínem, celý pekáč překryjeme alobalem (nebo poklicí) a dáme do trouby péct.
Po asi dvaceti minutách troubu trochu stáhneme (cca na 180 stupňů), sundáme alobal a maso dopékáme přibližně 50- 60 minut a čas od času přelijeme vypečenou šťávou. Mělo by být měkké a šťavnaté a na povrchu mít hezkou kůrku. Jestli je upečeno zjistíte buď teploměrem na maso, ale pokud nemáte doma takovou vymoženost, tak stačí do pečeně uprostřed píchnout vidličkou na maso nebo nožem a měla by vytékat jen lehce narůžovělá šťáva.
Pečeni si vyndáme na prkénko, hrnec se šťávou dáme na mírný plamen na sporák a zahustíme moukou. Pak už jen maso nakrájíme na plátky a servírujeme.
Jako příloha se hodí bramborová kaše, šťouchané nebo smetanové brambory, ale také třeba nočky nebo dušená zelenina.