Je týden před Vánoci a Lanýž má pocit, že se kolem všichni zbláznili a pořídili si vrtulku do zadku. V obchoďácích narváno, v hospodách narváno a ze samého kouzla Vánoc se skoro nenacpete ani do tramvaje. Takže pokud vás taky přepadne silná chuť všeobecný shon alespoň na chvíli ignorovat a zavřít se doma, nezapomeňte si k tomu i něco uvařit. Třeba jídlo vyloženě optimistické, voňavé a hlavně: strašně jednoduché a rychlé, takže vám zůstane spousta času na to se vyhýbat předvánočnímu úklidu a lenošit. Všechno to vám splní žluťoučké a krémové šafránové rizoto, jinak známé také jako milánské rizoto.
INDEX LENOSTI: nízký, líný lanýž
INDEX HLADU: nízký, hlad ukojím do půl hodiny.
Co je potřeba (pro 3 lanýže, pro 4 pokud risotto použijete jako přílohu – na což se skvěle hodí)
150g rýže arborio
1dl dobrého suchého bílého vína
400-500ml silného domácího hovězího vývaru
šalotka
stroužek česneku
50g másla
lžíce olivového oleje
čajová lžička šafránu
parmezán (10-20g, ale vlastně jak máte rádi)
sůl, pepř
Co s tím:
V hlubší pánvi si rozehřejeme olivový olej a máslo. Orestujeme na něm na jemno posekanou cibulku a posekaný stroužek česneku, aby cibule změkla, takže jen chvilku. Pak přisypeme rýži a spolu s cibulkou a česnekem krátce restujeme. Pak přilijeme víno a přidáme šafrán. Necháme na středním plameni vyvařit. Dále bacha – risotto nikdy nenechávejte na pánvi bez dozoru. Aby byla rýže rovnoměrně měkká a krémová, je třeba ho téměř neustále míchat. Když se nám vyvaří víno, začneme rýži postupně podlévat vývarem a pořád rýži mícháme. Vývar přiléváme a mícháme stylem – nacpi tam co jde, tedy prostě co rýže pojme. Výsledná konzistence by neměla být rýžová kaše, ale na skus uvařená rýžička v krémovém obalu. Toho dosáhnout vám zabere tak 15 minut. Pak vypněte sporák a do rizota přimíchejte trochu másla, případně ho dosolte (pokud jste použili solený vývar, tak není třeba solit moc) a vmíchejte do rizota trochu strouhaného parmezánu. Parmezánem na hoblinky rizoto dozdobte a já si na něj většinou dám ještě trochu olivového oleje.
A šup s ním na stůl! Velmi uspokojivé je samotné, ale hodí se výborně i jako příloha ke grilovaným a pečeným masům.