ROZMARÝNOVÉ KUŘE S CITRONEM

Citronové kuře

Citronové kuře

Advent se vyznačuje tím, že všichni jí dvakrát tolik, než zbytek roku. Nejspíš, aby se natrénovali na Vánoce, Silvestra a aby pak ty novoroční permanentky do fitnessu stály za to. Jasně, je potřeba začít péct první cukroví, navštěvovat známé na večeře, obcházet vánoční trhy a mlsat, co tam je..ale aby to člověk přežil, je potřeba si někdy dát i něco lehkého a bez cukru. Třeba tohle kuře. Lehká večeře, která díky citronu trochu voní létem, ale do adventních týdnů se hodí, protože co připomíná jehličí víc, než právě rozmarýn?  Nechte si čas na marinování, ale hotové je brzy a potěší malé, velké i chlupaté (naše kočka ho miluje). Lanýž ho má rád s jasmínovou rýží, ale příloha je zcela na vás.

INDEX LENOSTI: středně akční lanýž

INDEX HLADU: střední, hlad ukojím za cca hodinu (plus 24hodin na marinování)

Co je potřeba (pro 2 lanýže):

půl dobrého kuřete

5 snítek rozmarýnu

1 větší bio citron

pár lístků bazalky

lžíce panenského olivového oleje

lžička mořské soli

kousek másla

mletý pepř

Co s tím:

Den před plánovanou večeří si v misce smícháme olivový olej, sůl, jehličky z dvou snítek rozmarýnu a nasekanou bazalku. Do marinády přidáme kůru z bio citronu, vymačkáme šťávu a vydlabeme dužinu. Vše promícháme. Kuře nařízneme na několika místech pod kůži a do otvorů vsuneme kousky zbylých snítek rozmarýnu. Kuře vložíme do misky nebo většího sáčku, potřeme důkladně marinádou a necháme 24h v lednici marinovat.

Kuře, citron a detail.

Kuře, citron a detail.

Druhý den kuře s marinádou dáme do pekáčku, podlijeme trochou vody a přidáme kousek másla. Pečeme na 180 stupňů cca 60 minut a poléváme výpekem. Kuře opepříme, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a ještě cca 10-20 minut dopékáme.

Mezitím si připravíme přílohu, ale kuře je dobré i s pečivem, pokud se vám s ničím dělat nechce.