VÍTEJTE NA BLOGU O JÍDLE PROVINILÝ LANÝŽ!
Kdo je Lanýž?
Lanýž je 158cm vysoký a má divné vlasy. Pokud nevaří, tak se věnuje filmovým festivalům, televizní dramaturgii a překladatelství. Bydlí v paneláku s výhledem na spalovnu a má rozmazlenou pruhovanou kočku. Často to vypadá, že Lanýže všechno sere, ale v jádru je velmi optimistický a veselý. Miluje houbaření, nohy v teple, dobré víno, hudbu a zahradničení.
Lanýží blog by nemohl ale vzniknout bez paní Lanýžové, která všechna jídla na blog krásně fotí a pečlivě ochutnává. Tímto své úžasné ženě moc děkuji.
Proč vznikl Provinilý lanýž a co tu vlastně najdu?
Provinilý lanýž vznikl proto, že jsem si chtěla psát svůj deníček o jídle, o tom co vařím, co mi chutná nebo co zajímavého jsem vyzkoušela. Vzhledem k tomu, že recepty často obměňuji, tak abych se k nim mohla vracet a mapovat si tak, co v mé malé panelákové kuchyni vzniklo. Tento food blog je vlastně takovým mým bojem před zapomínáním, ale doufám, že i čtenáři tu najdou něco zajímavého.
Lanýž není žádná profesionální kuchařka a všechno, co jsem se zatím v kuchyni naučila, bylo metodou pokus – omyl. O jídle si ráda čtu v kuchařských knihách, ale především mě inspirují přátelé, rodinné recepty a také jídla, které ochutnám na cestách.
Věřím, že dobré jídlo tvoří především kvalitní suroviny, ale také respekt k nim, láska, pečlivost a kreativita při přípravě. Také věřím, že na jídlo by si člověk měl udělat vždy čas. A to jak na jeho přípravu, tak na konzumaci. Z jídla bychom se měli těšit a vychutnat si ho, ať už ho jíme sami nebo v kruhu rodiny a přátel, protože jídlo je radost a dokáže nám pozitivně ovlivnit náladu, zdraví i přístup k životu.
Jsem od přírody líná a snažím se si věci spíše zjednodušovat. Takže v receptech preferuji jednoduchost a variabilitu. Snažím se pracovat se sezónními potravinami a vařit tak, aby jídlo bylo výživné a ve finančních možnostech jak vysokoškolského studenta, tak pracujícího člověka, jehož výplatou je spíš dobrý pocit, než peníze.
Na Lanýži najdete fotky a komentáře k receptům, které jsem rozdělila do (doufejme) přehledných kategorií. Budu moc ráda, pokud třeba některý z nich zkusíte a dáte mi formou komentáře vědět, jak vám chutnalo, co byste vylepšili nebo co vás na mém receptu štvalo.
Za pomoc se spuštěním a designem tohoto blogu můj velký dík patří Leni Krsové, která byla ochotná pracovat za sklenici vepřového sádla.
Tak ať vám chutná!
Váš Lanýž
HODNOTÍCÍ ŠKÁLY NA BLOGU:
INDEX LENOSTI:
jak je jídlo náročné na přípravu.
INDEX HLADU:
jak dlouho trvá, než můžu jídlo sníst.
NAPIŠTE LANÝŽI
Lanýže můžete kontaktovat skrze jeho facebookovou stránku, ale pokud nemáte rádi sociální sítě, tak využijte LANÝŽŮV E-MAIL jcizkovska@gmail.com