Matcha je japonský zelený čaj, který je pozoruhodný především tím, že jde o jemný zelený prášek. Pěstování matcha čaje se od toho běžného hodně liší – rostlinky se zastiňují, takže během růstu k nim proniká jen omezené množství světla a jsou nuceny produkovat více chlorofylu. Z čehož ve výsledku profitují naše zchátralá středoevropská těla, protože matcha má vysoký obsah očistných látek.
Můžete si samozřejmě udělat matcha čaj v čisté formě a tím podporovat zdraví, ale to nebude dnešní případ. Lanýž se rozhodl vyzkoušet, co všechno se dá udělat s kouzelným zeleným práškem, když ho přimícháte do krémového dezertu. Výsledkem je tiramisu ze zeleného čaje, zkráceně třeba matchamisu. Postup přípravy je obdobný, jako u běžného tiramisu, jen vynecháte alkohol a kakao nahradíte čajem.
INDEX LENOSTI: středně akční lanýž
INDEX HLADU: vysoký, hlad ukojím po několika hodinách (tuhnutí dezertu).
Co je potřeba (pro 4 lanýže):
cukrářské piškoty – množství přiměřené na 4 mističky, cca 12 – 16.
250g mascarpone
300ml smetany ke šlehání
10g vanilkového cukru
2 polévkové lžíce matcha čaje
4 veselá vejce
50g třtinového cukru
Co s tím:
Začneme přípravou matcha čaje. Do misky si nasypeme čajovou lžičku čaje, zakápneme trochou studené vody a rozpatláme na jednolitou pastu. Ohřejeme si v rychlovarce vodu na cca 85 stupňů a zalijeme čaj tak deci a půl horké vody. Pak se chopíme buď malého šlehače nebo takového toho bambusového smetáčku, který má doma kdekdo, protože ho dávali k čaji zadarmo, ale nikdy jste ho na nic nepoužili. No a čaj rychle šleháme, až na povrchu vzniknou bublinky a rozpustí se zelená hmota na dně. Dáme na chvilku stranou.
Na sporáku si nachystáme vodní lázeň – miska by se neměla dotýkat hladiny vody. Do misky na vodní lázeň dáme 4 žloutky a přidáme třtinový cukr – pomalu šleháme, dokud nevznikne tmavě žlutá hustá pěna a vejce neprojdou slabou tepelnou úpravou – šleháme alespoň 15 minut.
Žloutkovou pěnu přelijeme do mísy a postupně do ní zašleháme mascarpone. Vyšleháme si šlehačku a přidáme do směsi, osladíme vanilkovým cukrem a na závěr do směsi zašleháme polévkovou lžíci matcha čaje – měla by vzniknout hladká hmota zelené barvy.
Nachystáme si mističky, ve kterých budeme matchamisu servírovat – já si vybrala čtyři menší po jedné porci. Cukrářské piškoty vždy krátce namočíme v zeleném čaji a vložíme na dno mističky. Takhle pokryjeme dno mističek a zalijeme zelenou hmotou – pokud máte hlubší mističky, můžete udělat více vrstev. Nakonec zasypeme zlehka mističky zbytkem čajového prášku a dáme je do lednice ztuhnout alespoň na několik hodin, ideálně přes noc.