První adventní víkend strávil Lanýž s paní Lanýžovou v boji se „smrtí na osm“ neboli chřipečkou. Boj to nebyl zrovna snadný, ale naštěstí jsme měly po ruce jídlo, které nám výrazně pomohlo. Můj oblíbený recept je kuřecí polévka se zázvorem, do které se přidá hodně česneku, celého pepře a chilli. Síla a zdraví z jednoho hrnce, která vás postaví na nohy a příprava nestojí nijak moc energie. A samozřejmě se polévka dá užívat i preventivně..
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: střední, hlad ukojím do hodiny
Co je potřeba (pro 4 lanýže):
polovina šťastného kuřete (ne sinalý chcípák ze slevy).
jarní cibulka
4 karotky
4 stroužky česneku
10 kuliček barevného pepře
malý kořen zázvoru (cca 5 cm).
hrubozrnná sůl
chilli paprička
balíček rýžových nudlí
Co s tím:
Polovinu kuřete rozsekneme na čtrtiny a vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Přidáme lžičku soli, kuličky pepře, zázvor oloupaný a nakrájený na plátky, česnek a na střední kousky nakrájenou jarní cibulku. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na nižší teplotu a pod bodem varu táhneme asi 45minut. V průběhu vaření sbíráme z povrchu polévky vysráženou bílkovinu.
Mezitím si uvaříme rýžové nudle, které promyjeme studenou vodou, aby se nelepily. Kuře vyndáme z polévky, obereme maso, pokrájíme a vložíme zpátky. Přidáme na plátky nakrájenou chilli papričku, ještě chciličku povaříme a podáváme s rýžovými nudlemi – pokud chcete v polévce, případně vedle, zálěží jak to komu vyhovuje víc.
Polévka se dá dochutit trochou rybí omáčky, dobrý je do ní nasekaný koriandr nebo hladkolistá petržel, ale nemusí být. Polévka je záměrně hodně ostrá, takže pokud ji vaříte i pro děti, vynechte chilli papričku a snižte množství pepře.