Lanýžův rajon jsou pražské Malešice, kde bydlí a také samozřejmě vaří. Hodně lidí jezdí na nakupovat suroviny na různé asian fusion pokrmy do tržnice Sapa, která je v tomto ohledu zcela fascinujícím místem s jedinečnou nabídkou surovin i možností se výborně najíst. Mám ale pocit, že málokdo ví o menší tržnici, která má se Sapou velmi srovnatelnou nabídku a je cenově i dopravně velmi dobře dostupná. Jmenuje se An Dong a najdete ji v Tiskařské ulici právě v Malešicích, takže tam Lanýž jezdí s nadšením sobě vlastním.
Nedávno mě kamarádka a taky večeře v mojí oblíbené japonské restauraci Mash Hana inspirovaly k domácímu pokusu o asijské knedlíčky – tyto mají nejblíže k wonton knedlíčkům, ale pro recept jsem se inspirovala na několika místech, takže s nějakým autentickým složením to asi nemá moc společného. Ale to je fuk, protože jsou podle mě strašně dobrý i tak. Knedlíčky jsou na přípravu trochu časově náročnější, ale já si myslím, že výsledek stojí zato. Pokud máte chuť na něco, čím se můžete oblažovat sami u televize, ale nadchne i jako efektní party food, tak se chopte těsta a pusťte se do knedlíkování.
INDEX LENOSTI: akční lanýž.
INDEX HLADU: střední, hlad ukojím cca za hodinu (liší se v závislosti na individuální rychlosti vytváření knedlíčků, zruční lanýži jedí dříve).
Co je potřeba (na cca 40 knedlíčků):
Těsto na wonton knedlíčky (koupíte v asijské tržnici nebo obchodu s asijskými potravinami)
100g mletého vepřového masa
100g mletého hovězího masa
15 vařených krevet
2 karotky
jarní cibulka
cca 1 cm zázvoru
lžíce světlé sojové omáčky
lžíce rybí omáčky
lžíce mirinu (sladké rýžové víno, mají také v tržnici nebo japonských potravinách)
trochu čerstvého koriandru
1 vejce
Na omáčku:
rybí omáčka
chilli paprička
česnek
koriandr
Mleté maso dejte do mísy. K tomu přidejte na jemno strouhané karotky a na jemno posekanou cibulku, krevety, zázvor a koriandr. Dochuťte sojovou a rybí omáčkou a podle chuti mirinem. Já jsme to dala v poměru 1:1 všechno, ale záleží na tom, jak to chcete sladké/ slané. Na závěr přidejte vejce a vše důkladně promíchejte. Teď už nezbývá, než se pustit do vytváření knedlíčků.
Připravte si misku s vlažnou vodou a trochu si pomoučete prkýnko/ vál. Do každého knedlíčku se vejde přibližně čajová lžička masové směsi. Připravte si placičku těsta, těsto umístěte doprostřed a okraje těsta potřete vlažnou vodou. Pak těsto v závislosti na vlastní zručnosti, inspiraci a kýženém tvaru utvořte do knedlíčku/ taštičky/ hroudičky. Takhle postupujte, než vyčerpáte celou masovou směs, nevytvoříte dostatek knedlíčků nebo vám nedojde trpělivost.
Teď už jen zbývá knedlíčky tepelně upravit. Základní postupy jsou dva – buď je můžete osmažit v oleji nebo uvařit v páře. Já jsem fanouškem druhého postupu. Pokud máte bambusové napařovátko , tak je to ideální, ale vystačíte si i s obyčejným kovovým pařákem na nožičkách, který vyložíte pečícím papírem.
Nachystejte si hrnec s vodou, vložte pařák a vyložte ho papírem, vodu přiveďte k varu a na papír vložte knedlíčky. Napařovat je stačí cca 7 – 9 minut.
Než se vám knedlíčky napaří, připravte si omáčku. V misce si smíchejte v poměru cca 1: 3 rybí omáčku a vlažnou vodu, přidejte nasekané chilli a na jemné plátky nakrájený stroužek česneku. A koriandr – já ho tam dávám hodně, ale záleží na vaší chuti, dá se případně zcela vynechat. Knedlíčky jsou taky moc dobré se stir fry ze zelí pak choi (které se na Lanýži objeví brzy), jako na obrázku.
Napařené knedlíčky vyndejte z hrnce a máte hotovo. S paní Lanýžovou jsme se shodly, že jsou silně návykové, takže přejeme chutný začátek závislosti i vám.