Pstruh je chuťově vynikající a v našem prostředí dostupná ryba. Pstruh lososovitý je druh pstruha, který žije v mořích a řekách a přízvisko lososovitý má kvůli své krásné růžovo-oranžové barvě masa. Pokud zrovna spoříte na nový glitrový pelíšek pro svou kočku nebo prostě jen máte před výplatou, je potřeba ještě zmínit, že pstruh lososovitý má výborný poměr cena/ výkon resp. chuť. Malé ryby můžete péct v celku, větší je praktické si koupit už vyfiletované. Příprava je snadná, rychlá a ryba je skvělá s jakoukoliv zeleninou, v mém podaní s fazolkami se sušenou šunkou.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: nízký, hlad ukojím do 20 min.
Co je potřeba (pro dva lanýže k lehkému obědu):
asi 300g filet z pstruha lososovitého
asi 300g zelených fazolkových lusků
čtyři plátky sušené šunky
máslo
bio citron
mořská sůl, barevný pepř
olivový olej
Co s tím:
Vykoštěný rybí filet rozdělte na čtyři přibližně stejně velké užší filetky. Ty osolte a opepřete.
Sušenou šunku si nakrájejte na menší kostičky a ty opečte na pánvi na rozehřátém másle. Přijdete fazolové lusky, které jste si omyli a rozkrojili na půlky nebo třetiny, aby byly menší a dobře se konzumovaly. Opékejte spolu se šunkou, občas prohoďte. Celkově se budou fazolky v mém podání dělat jen pár minut, protože jsem chtěla, aby zůstaly křupavé.
Mezitím si na druhé pánvi opečte filety. Rozpalte si trochu olivového oleje a filety položte na pánev nejdříve kůží dolů, pak dopečte i ze strany masa. Stačí opravdu chvilka z každé strany, aby byl filet na povrchu zlatavý, ale byl pořád pružný a šťavnatý. Na závěr filety zastříkněte šťávou z bio citronu.
Během pečení ryby by měly být hotové i fazolky. Dejte na talíř, zakápněte výpekem ze sušené šunky s máslem, který je v pánvi pod fazolkami a na fazolky položte rybí filet. Já bych řekla, že kombinace sexy růžové a svěží zelené se zlatavou opečenou šunkou potěší i oko, co říkáte?