HUMMUS

Hummus

Hummus

Říká se, že ty nejlepší věci na světě jsou také ty nejjednodušší. O hummusu to platí beze zbytku. Ale nebojte se, nebudu tu filozofovat na téma jednoduchosti přípravy cizrnové pasty, která je původem z východního Středomoří. Recept na hummus si můžete volně upravovat, na Lanýži najdete třeba recept na avokádovou variantu. Níže je jen základní recept s malou časovou zkratkou v podobě sterilované cizrny.

INDEX LENOSTI: líný až zcela lemrózní lanýž

INDEX HLADU: nízký, hlad ukojím téměř hned

Co je potřeba (pro dva lanýže):

Plechovka cizrny ve slaném nálevu

větší stroužek česneku

šťáva z půlky citronu

trochu ledové vody (na opravdu nízké teplotě si dejte záležet, je to důležité)

lžíce tahini pasty

olivový olej, asi dvě lžíce

mořská sůl

mletá paprika

Co s tím:

Popadněte mixér a dejte do něj slitou cizrnu a oloupaný stroužek česneku. Mixujte postupně a vždy shrnujte cizrnu ze stran mixéru. Během mixování přilévejte olivový olej a podle potřeby ledovou vodu, stačí opravdu malinko, jen aby vnikla hladká pasta, která má máslově krémovou strukturu.

Na konci mixování vmíchejte tahini pastu a citronovou šťávu. Trochu osolte (možná nebude třeba, nakládaná cizrna je docela slaná sama o sobě, takže ochutnejte) a na servírování zakápněte olivovým olejem a zasypte třeba červenou paprikou, ale stejně dobře třeba hladkolistou petrželí, koriandrem nebo piniovými oříšky.

Hummus zblízka.

Hummus zblízka.

K hummusu se výborně hodí pita, pečivo nebo kousky zeleniny.