Dnes odpoledne bylo příjemné teplo, že jsem si až říkala, že bych si skočila na jedno na zahrádku. Do pěti minut po této myšlence se spustil liják a ochladilo se asi o deset stupňů. No jo, léto. Tak jsem si řekla, že si letní náladu přivodím raději jídlem. Na balkoně mi nedávno zasazená bazalka přerostla v souvislý křovinatý porost a tak mě napadlo alespoň využít alespoň její část. A vznikla tahle rádobyitalská variace z kuřecího masa a mozzarelly. Rychlé, snadné a zahřeje, když je venku nevlídno.
INDEX LENOSTI: středně akční lanýž
INDEX HLADU: nízký až střední, příprava asi 15 minut, pečení cca 25 minut.
Co je potřeba (na dvě kuřecí roládky):
Dva kuřecí prsní řízky
dva plátky pancetty nebo méně prorostlé slaniny
čtyři hrsti čerstvé bazalky a hrst oregana
mozarrella, větší koule
olivový olej, sůl, pepř, kousek másla
Na pečenou zeleninu:
4 karotky
půlka větší cukety
dva větší zahradní žampiony
máslo, pepř, trochu kmínu, sůl
Co s tím:
Rozřízněte kuřecí prsa podélně tak, aby vyvořila co nejtenší a největší plátek. Osolte ho a opepřete. Bylinky si dejte do hmoždíře, zakápněte olivovým olejem a paličkou hmožděte, až změnší objem, ale nebude z nich úplná pasta. Rozetřete bylinky rovnoměrně na plátky masa. Já mám bazalku moc ráda, takže nešetřím. Na bylinkový plátek pak rozložte pancettu nebo slaninu a nakonec půl koule mozzarelly rozkrojené na dva silnější plátky – prostě nějak, aby se vám podařilo z plátku masa vytvořit rolku. Oba kousky masa s náplní zarolujte a pevně svažte kuchyňskou nití. Je možné, že sýr během pečení trochu vyteče, ale rolka by neměla být dost pevná a málo děravá, aby vám nějaký sýr zbyl i uvnitř.
Předehřejte si troubu na 190 stupňů. V mělkém pekáči na sporáku rozpalte olej a rolky na něm osmahněte ze všech stran, až se maso zatáhne a trochu zezlátne. Přidejte do hrnce kousek másla, podlijte trochou vody nebo drůbežího vývaru a dejte péct na přibližně 25 minut.
V druhém mělkém hrnci si rozpalte máslo a upečte na něm postupně na kousky nakrájenou a očištěnou zeleninu. Nejdříve mrkvičky, pak cuketu a nakonec žampiony. Obracejte, až vše trochu zezlátne. Osolte, přijte trošičku kmínu a opepřete. Dejte do trouby na zbylý čas, co se pečou rolky, na přibližně 10-15 minut.
Na konci pečení už jen vše vyndejte z trouby a pusťte se do toho. Chramst chramst.