ČOKOLÁDOVÝ OREO CHEESECAKE

Čokoládový oreo cheesecake (nejen) pro maminky

Čokoládový oreo cheesecake (nejen) pro maminky

Lanýž nemá moc rád sladké. Mnohem víc než na bonbon bych se nechala utáhnout na kus sýra. Ale svátek matek, který byl právě dnes, volá po něčem, co mojí čokoládomilovnou maminku potěší. Čokoládový cheesecake je v základu z mascarpone a kvalitní čokolády, takže je trochu dražší a musíte se plácnout přes kapsu víc, než u většiny dalších lanýžích receptů, ale výsledek opravdu potěší. Navíc není náročný, zvládne ho i pečící začátečník.  Chesecake můžete dozdobit ovocem nebo dát na něj libovolnou polevu podle své chuti, prostě cokoliv, cose vám bude líbit a mamince (i vám) chutnat.

INDEX LENOSTI: mírně akční lanýž

INDEX HLADU: střední až vyšší – příprava a pečení cca 70 minut, ale dort by měl chladnout v lednici alespoň 8 hodin. 

Co je potřeba:

24 oreo sušenek (velké balení)

100g másla

500g mascarpone

4 veselá vejce

100g třtinového cukru

dvě lžíce kakaa

tři tabulky kvalitní čokolády (alespoň 60%)

asi 100ml šlehačky

Použila jsem ještě zlaté kuličky na dozdobení, případě můžete udělat čokoládové hoblinky

Co s tím:

Do mixéru si nasypte všechny oreo sušenky a rozmixujte je. Máslem vymažte dortovou formu a zbylé máslo roztavte a nalijte na rozmixované sušenky. Promíchejte, než vznikne vlhká hmota. Tuto hmotu rovnoměrně rozetřete po dně dortové formy a dejte formu do mrazáku ztuhnout.

Mezitím si připravte náplň. Mascarpone si smíchejte se 70g cukru, přidejte postupně čtyři vejce. V hrnečku od másla si rozpusťte dvě tabulky čokolády a vlijte ji do směsi, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa. Vyšlehejte hladkou hmotu.

Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Vyndejte dortovou formu a vlijte náplň, rovnoměrně rozetřete. Pečte cca hodinu, dokud není cheesecake propečený do středu, což poznáte pohledem nebo pomocí párátka – bodněte do středu a pokud se na něj nelepí směs, máte hotovo.

Cheesecake v detailu - způsob zdobení je zcela na vás.

Cheesecake v detailu – způsob zdobení je zcela na vás.

Nechte cheesecake vychladnout a opatrně pak odstraňte okraj formy. Mezitím si připravte polevu. Do hrnečku vlijte šlehačku a nalámejte do ní zbylo čokoládu, přijdejte zbylý cukr. Vymíchejte hladkou směs. Tu pomocí metličky rozprostřete (nějak esteticky) na cheesecake, posypte zdobením nebo čokoládovými hoblinkami a dejte na alespoň několik hodin ztuhnout do lednice.

Chramst chramst

Chramst chramst

Pak už jen nakrájejte na kousky a užijte si čokoholickou radost.