Lanýž je velký fanoušek humusu. Skvělá kombinace cizrny, tahini a olivového oleje vždy zahřeje Lanýže u s..žaludku. U humusu je celá řada variací a často se nikdo nemůže shodnout, jak ten skutečně pravý hummus vlastně chutná a jak ho připravit. V tomto případě to ale Lanýže moc nezajímalo, protože jsem měla chuť na něco svěžejšího, co z hummusu jen vychází. A ke květnu prostě patří zelená barva, takže jsem se rozhodla vyzkoušet avokádo. A výsledek se mi moc líbil a zachutnal, třeba by mohl chutnat i vám.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: nízký – hlad ukojím do 20 minut.
Co je potřeba:
1 plechovka nakládané cizrny (můžete ale použít i čerstvou cizrnu a připravit hummus z ní, ale zabere vám to mnohem více času, toto je líná verze)
1 zralé avokádo
2 stroužky česneku
Avokádový nebo olivový olej (extra virgin)
2 lžíce tahini (neboli sezamové pasty, seženete v exotic přihrádce v supermarketu nebo v prodejně arabských potravin)
šťáva z limetky
ledová voda
sůl, pepř, chilli vločky
hrst máty a koriandru
Co s tím:
Potřebujete mixér. Můžete hňácat případě i vidličkou, ale rozvněž to není příliš líná varianta. Takže:
do mixéru dáme slitou cizrnu, česnek, asi lžíci oleje. Mixujeme do jemna. Přidáme tahini pastu, asi dvě lžíce. Opět chvilku mixujeme a průběžně přiléváme ledovou vodu (musí být opravdu hodně studená, bacha na to), stačí max. dvě lžíce, neměl by být moc řídký, takže kldině méně. Přidáme avokádo a limetkovou šťávu, promixujeme než vznikne hladká hmota. Osolíme, opepříme a vmícháme natrhané mátové a korinadrové lístky.
Hummus můžeme servírovat pokapaný citronem nebo olejem a posypaný hrubě mletým pepřem a chilli vločkami. Dobrý je k němu pita chleba nebo jakékoliv keksíky, případně na kousky nakrájená zelenina.